Drie tips voor een begroting

Een begroting opmaken is niet eenvoudig. Hier vind je alvast drie tips voor een begroting te beginnen opstellen.

Het opmaken van een begroting doe je best in het najaar voor het jaar waarover je begroting gaat. Oktober-november is dus de ideale periode om de begroting op te maken voor het komende jaar.

Analyseer de huidige cijfers

Als eerste tip: analyseer de huidige cijfers van het werkingsjaar en vergelijk deze met je vorige begroting. Welke inkomsten of kosten waren veel hoger of lager dan initieel begroot? En heb je hiervoor een verklaring? Neem deze info mee om een nieuwe begroting op te maken. Merk je door je cijfers te analyseren doorheen de jaren er elk jaar meer giften binnenkomen, dan begroot je best ook een iets hoger bedrag voor het komende jaar.

Kijk vooruit

Zoek die glazen bol en kijk vooruit wat jouw organisatie te wachten staat. Is er een medewerker zwanger? Dan weet je dat deze het volgende jaar enkele weken/maanden afwezig zal zijn. Ga je hiervoor een vervanging inplannen of wordt dit intern opgevangen? Dit beïnvloed je personeelskosten en dus moet dit meegenomen worden in je begroting. Stopt er een bepaalt project of de financiering voor een project? Opnieuw belangrijke info voor je begroting.

Let niet op de kleintjes

Uiteraard, voor een zo correct mogelijke begroting probeer je alle kosten mee te rekenen. Maar zorg er ook voor dat het opmaken van een begroting realistisch is. Verlies je niet in het uitrekenen hoeveel pennen er jaarlijks worden verbruikt of hoeveel printpapier er wordt aangekocht. Probeer kleine kosten te groeperen tot grotere kostenposten zoals kantoormateriaal of secretariaatskosten. Zodra je met personeelskosten in je begroting zit, is dit vaak de belangrijkste factor om je budget te laten ontsporen of net onder controle te houden.

En nu?

Nu is het aan jou om een begroting op te maken! Toch nog niet helemaal klaar om hier aan te beginnen? Neem vrijblijvend contact op om te bekijken hoe we jou kunnen ondersteunen.

Verder lezen? naast ‘Drie tips voor een begroting’ is dit kennisartikel over afschrijvingen ook relevant bij het opmaken van een begroting, grote investeringen spreid je namelijk best over meerdere jaren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *