Als vzw krijg je via verschillende kanalen soms de mogelijkheid om subsidies binnen te halen. Vaak dien je hiervoor een subsidiedossier in te dienen. Afhankelijk van de grootte van de subsidie kan hier wel wat werk bij komen kijken. Het is dan jammer als je veel tijd investeert in het schrijven van je subsidieaanvraag en die dan toch wordt afgekeurd.
Daarom vind je hieronder alvast 3 tips terug!
- Bijhouden, bijhouden, bijhouden
Een eerste tip is vooral een tip om tijd te besparen. Vele subsidiedossiers stellen dezelfde vragen. Eén van de eerste vragen is vaak: stel je organisatie in enkele zinnen voor. Je kan dan elke keer opnieuw jouw organisatie gaan voorstellen, en driemaal nakijken of het zo helemaal volledig is, of je kan gaan kijken bij je vorige subsidiedossiers. Hou dus een mapje bij met al je ingediende dossiers. Zo kan je op een later moment altijd gaan terugkijken en eventuele eerdere antwoorden recycleren. Je kan hierbij ook een opsplitsing maken tussen toegekende subsidiedossiers en afgewezen dossiers. Zo heb je meteen ook enkele projectideeën klaarliggen om in te dienen bij andere oproepen.
- 2. Lees de oproep
Het klinkt vanzelfsprekend, maar lees de oproep, driemaal, viermaal, vijfmaal,.. tot je weet wat de oproep exact wil steunen. Is het niet duidelijk (genoeg)? Zoek eventueel het persbericht, blogbericht,.. op waarmee de subsidie werd aangekondigd. Zo krijg je vaak aanvullende informatie over de doelstelling van de subsidie, wat belangrijke info kan zijn om in je dossier de juiste accenten te benadrukken.
- 3. Budget
Je hebt je door heel het subsidiedossier geworsteld en op de laatste pagina dien je jouw budget in te geven. Ga hier niet te snel overheen en neem hier misschien nog wel het meeste tijd voor. Welk budget heb je minimaal nodig? En heb je met dit bedrag echt alle kosten in rekening gebracht? Let er steeds voor op om je project niet te strak te budgetteren. Een kwaliteitsvol budget is niet per se een goedkoop budget. Juryleden hebben vaak een goed beeld op welke kosten er allemaal zijn, dus met een onderschatting van de kosten kan je net als onervaren overkomen. Probeer ook steeds te kijken of je een andere inkomstenbron kan toevoegen, ook al is het slechts een minimale bijdrage. Zo komt het project meer gedragen over.
Een sterk subsidiedossier schrijven is geen eenvoudige opdracht! Het is altijd zinvol om hierbij ook andere mensen te betrekken die vanop een neutrale manier naar je project kijken. LAVIR vzw coaching kan jou hierin begeleiden van A tot Z.
Aarzel niet om ons te contacteren voor een vrijblijvende kennismaking.